25/8/10

Μονογονεϊκές οικογένειες

ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ : ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ-ΔΟΥΛΟΥ ΝΙΚΗ


Πρωτα θα θελα να αναφερθω στο τι ειναι μονογονεικη οικογενεια..ο ορος αυτος καθιερωθηκε σχετικα προσφατα και με αυτον περιγραφεται ο τυπος της οικογενειας στην οποια ο ενας απο τους δυο γονεις απουσιαζει..Η απουσια αυτη μπορει να οφειλεται σε θανατο ,σε διαζυγιο η στην επιλογη του γονεα (κυριως της μητερας )να μεινει εκτος γαμου..

Κοιταξτε γυρω σας δεν προκειται για μια αμελητεα μειοψηφια.Ο αριθμος των οικογενειων αυτων στην ελλαδα και παγκοσμιως αυξανεται εντυπωσιακα και ταυτοχρονα η μεχρι προσφατα εντονη κοινωνικη αποδοκιμασια εως κ κατακραυγη προς τα μελη των μονογονεικων οικογενειων αμβλυνεται αισθητα .Ομως δεν εχει εξαλειφθει γι αυτο ακομα χαρακτηριζεται ομαδα κοινωνικου αποκλεισμου.. Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδας και της Eurostat δείχνουν ότι οι μονογονεϊκές οικογένειες φθάνουν το 21,9% του συνολικού αριθμού των οικογενειών με παιδιά, δηλαδή μία στις πέντε οικογένειες είναι μονογονεϊκή, ενώ η δημογραφική έρευνα στην Ευρώπη αποκαλύπτει ότι 8% από τα 72 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 16 ετών που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή 5,62 εκατομμύρια παιδιά, ζουν σε μονογονεϊκές οικογένειες.
θα δουμε λοιπον παρακατω τη μορφη της μονoγονεικης οικογενειας .οπου οι γονεις ειναι διαζευγμενοι κ θα κοιταξουμε αν η ισοτητα πραγματικα υφισταται , στις μερες μας .Για να κατανοησουμε περισσοτερο κ πιο αληθινα τι ακριβως συμβαινει θα σας περιγραψω μια μερα της διαζευγμενης γυναικας με δυο ανηλικα παιδια κ ταυτοχρονα την ιδια μερα του διαζευγμενου αντρα.το δειγμα είναι τυχαιο αλλα αντιπροσωπευτικοτατο..εδω .το παραδειγμα θα ναι βιωματικο γιατι σκοπος μου δεν είναι να ωραιοποιησω την ανυπαρκτη ισοτητα μεσα από θεωρητικες κουβεντες αλλα να σας παρουσιασω την καθημερινοτητα της μεσης διαζευγμενης ελληνιδας κ να σας αφησω να χετε τους δικους σας προβληματισμους.
ας δουμε λοιπον πρωτα τη μερα της γυναικας
6.00πμ ξυπνημα -ετοιμασια του σπιτιου , του φαγητου κ ετοιμασια των παιδιων για το σχολειο
9.00πμ εναρξη της εργασιας της .
11.00-διαλλειμα .τηλ στο πρωην συζηγο για να του υπενθυμιση οτι εχει αργησει να βαλει τη διατροφη ,τα εξοδα τρεχουν κ δεν γινεται να καλυπτουν ,παρολα που κανει 2 δουλειες. επισης οτι ειναι το δευτερο πσκ οπου δεν εχει παρει τα παιδια κ η αναγκη τους να τον δουν,να ρθουν σε επαφη μαζι του είναι μεγαλη
16.00μμ-τελος της εργασιας κ γρηγορα σχολειο να παραλαβει τα παιδια
επιστροφη στο σπιτι φαγητο -διαβασμα -ετοιμασια για τα αγγλικα
19.00-20.00 αγγλικα
στο ενδιαμεσο αυτό διαστημα τρεξιμο σε εξωτερικες δουλειες οπως σουπερ μαρκετ -φαρμακειο -βιβλιοπωλειο κλπ .
-επιστροφη σπιτι
- ετοιμασια για την δευτερη δουλεια μιας κ ο μισθος των 600 ευρω κ η διατροφη των 300 ευρω δεν αρκουν να καλυψουν ουτε καλα καλα τα παγια εξοδα ( ενοικιο -φως -νερο -τηλ)
21.00μμ-13π.μ-διαρκεια δευτερης εργασιας
-ενω εργαζεται εχει ένα ξαφνικο τηλ απο το σπιτι. το μικρο παιδι εκανε πυρετο.
-αναγκαζεται να ζητησει αδεια παλι κ βεβαια εχει την αναλογη επιπληξει απο το αφεντικο οτι αυτο δεν μπορει να συνεχιστει .......υπαρχει σοβαρος κινδυνος απολυσης..
-επιστροφη στο σπιτι κ περιθαλψη του αρρωστου παιδιου..
τα-ο αγχος την εχει κυριεψει .αν χασει τη δευτερη δουλεια της τα πραγματα ειναι πολυ δυσκολα…
πρεπει να μιλησει παλι με τον πρωην συζηγο για το θεμα της διατροφης ..κ πως μπορουν να την διαμορφωσουν ώστε να σταματησει τη δευτερη δουλεια .. επισης για το θεμα των καθημερινων υποχρεωσεων απεναντι στα παιδια .....δεν ασχολειται καθολου. ...σηκωνει το τηλ κ σχηματιζει τον αριθμο του ...μια φωνη της λεει οτι το τηλ ειναι απενεργοποιημενο..
Μια επισημανση πριν συνεχισω
ΚΑΘΟΛΟΥ ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΩΡΑΣ-ΚΑΘΟΛΟΥ ΧΡΟΝΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΩΡΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
στη συνεχεια θα δουμε την ιδια μερα πως τη βιωνει ο διαζευγμενος συζηγος..
7.00πμ ξυπνημα κ ετοιμασια για την εργασια του
9.00 εναρξη εργασιας
11.00 τηλ απο την πρωην συζηγο κ παλι τα ιδια θεματα ..της εξηγει οτι οταν βρει χρηματα θα δωσει τη διατροφη αλλιως ας κανει οτι νομιζει ..ας τον παει στα δικαστηρια..οσο για τα παιδια θα τα παρει οταν θα βρει χρονο μιας κ υπαρχει κατι καινουργιο στη ζωη του κ θελει να αφιερωθει σε αυτο..
16.00 τελος εργασιας κ φαγητο με φιλους
επιστροφη στο σπιτι χαλαρωμα κ ετοιμασια για νυχτερινη εξοδο..το τηλ κλειστο γιατι ειναι η προσωπικη του στιγμη κ δεν θελει να τον ενοχλει κανεις...
....
οσο κ να σας φαινεται υπερβολικο το παραδειγμα θα σας διαβεβαιωσω οτι ειναι μια απο τις πλεον συνηθισμενες περιπτωσεις στην ελλαδα.
Οι περισσοτερες γυναικες οσο είναι εντος γαμου δεν εργαζονται με αποτελεσμα οταν χωρισουν ειτε γιατι το επιλεγουν αυτές ειτε ο αντρας βρισκονται στην πολύ δυσαρεστη θεση να βγουν σε μεγαλη ηλικια στην αγορα εργασιας κ να αντιμετωπισουν τα προβληματα της ανεργιας που ουτως η αλλιως υπαρχουν αλλα εδώ γινονται τεραστια .
Ετσι αναγκαζονται να κανουν οτιδηποτε κ με πολύ χαμηλους μισθους λογω ελλειψης προυπηρεσιας κ προσοντων.
Η δευτερη εργασια σε αυτή την περιπτωση είναι υποχρεωτικη για να αυξησει το εισοδημα ώστε να καλυπτουν τα βασικα εξοδα
ας δουμε όμως πως παρεμβαινει το κρατος ωστε να κρατησει μια ισορροπια κ μια ισοτιμια στο ρολο των 2 γονιων απεναντι στις υποχρεωσεις τους..δυστυχως τα μετρα που εχουν παρθει ειναι πολυ απογοητευτικα.
Παρολα τις εξαγγελιες που εχουν γινει για την στηριξη των ασθενεστερων ομαδων το μονο που παρεχετε είναι το ποσο των 88ευρω το διμηνο για κάθε παιδι εως 16 ετων κ αυτό μονον όταν το εισοδημα σου δεν ξεπερναει τα 234ευρω μηνιαιως .δηλαδη πρεπει να εισαι ζητιανος για να τα παρεις κ να παραμεινεις ζητιανος.
Θα αναφερω ενημερωτικα ότι σε συγκριση με άλλες χωρες ,όπως γερμανια –σουηδια –δανια <οπου το επιδομα είναι ισο με το μισθο κ τα φροντιστηρια –αθλητικες δραστηριοτητες κλπ των παιδιων είναι μεσα στα πλαισια του σχολειο,>η χωρα μας μειονεκτει αισθητα

Ας δουμε τωρα νομικα τι γινεται.. .η διατροφη βγαινει όχι με τις αναγκες των παιδιων αλλα βαση της φορολογικης δηλωσεις του γονεα που θα την δινει.κ βεβαια αν δεν τηρει την αποφαση του δικαστηριου, η μονη κυρωση που θα χει είναι να μην του χορηγησουν φορολογικη ενημεροτητα.
να σημειωσω ότι στην περιπτωση την παραπανω οπου ο γονιος δεν δινει τη διατροφη θα πρεπει να γινουν καταγγελιες κ δικαστικοι αγωνες ώστε να αποδειχτει αυτό κ να κινηθουν καποιες διαδικασιες οπου χρειαζονται χρηματα.χρηματα τα οποια δεν υπαρχουν εκ των πραγματων.οποτε αναγκαζεται ο γονιος που χει τα παιδια να αποσιωπα το γεγονος κ να στηριζεται στις δικες του δυναμεις
επισης πρεπει να δουμε και την ψυχολογικη κατασταση των παιδιων .από την ελλειψη της επαφης από τον ένα από τους δυο γονεις που δεν ζουν μαζι του
.εδω δεν υπαρχει καμια κυρωση από το κρατος κ ας είναι το πιο σημαντικο κομματι.
διοτι αυτά τα παιδια είναι η αυριανοι ενηλικες που θα κανουν μεγαλυτερα λαθη στις οικογενειες τους.
σε αυτό το σημειο θα ταν σκοπιμο να αναφερω οτι γινονται καποες προσπαθειες στα πλαισια των ευρωπαικων κοινοτικων προγραμματων που δινονται στους δημους να αρχισει αυτη η ισοτητα των δυο φυλων να υφισταται κ οχι απλα να ακουγεται σαν ορος αλλα δεν ειναι αρκετα.
η συμβολη επισης των μη κυβερνητικων οργανωσεων είναι πολυ σημαντικη μιας κ παλευουν συνεχως να ενεργοποιουν αυτα τα θεματα κ να παρεχουν αναλογη στηριξη
Από την μεχρι τωρα εμπειρια μου θα θελα να κανω καποιες προτασεις που πραγματικα πιστευω ότι μπορει να φερουν καποιο αποτελεσμα.
πρωτον θα πρεπει να κινητοποιηθουμε πολύ σοβαρα γονεις κ δασκαλοι, το πώς θα καλλιεργησουμε το πνευμα της ισοτητας στα παιδια μας από τις μικρες ηλικιες ετσι ώστε να δημιουργησουμε τις καταλληλες προυποθεσεις για υγιεις σχεσεις αναμεσα τους .κ να αλλαξουμε τα στερεοτυπα μεσα από την ενημερωση .
Δευτερον οι τοπικες κοινωνιες θα πρεπει να αφουγκραστουν επιτελους τις αναγκες που υπαρχουν , να μην μενουν αδιαφοροι στα καμπανακια κινδυνου που ακουγονται κ να διοχετευσουν περισσοτερα χρηματα σε ενημερωτικα σεμιναρια κ προγραμματα που θα χουν σαν στοχο την αλλαγη της μεχρι τωρα νοοτροπιας της ανισοτητας.
Τριτον θα πρεπει το κρατος επιτελους να καταλαβει ότι η δομη της ελληνικης κοινωνιας εχει αλλαξει κ οι νομοι πρεπει να διαμορφωνονται αντιστροφος αναλογα με τις αναγκες .
η αναγκη λοιπον της ουσιαστικης ισοτητας είναι επιτακτικη .πιο δυνατες κυρωσεις λοιπον για να μπορεσουν επιτελους εστω κ με αυτο το τροπο να αντιληφθουν τη σπουδαιοτητα των επι ισων ορων αντιμετωπισης των προβληματων κ την επιλυση αυτων.οι ενδιαφερομενοι γονεις.
τελος θα θελα να προσθεσω οτι ειναι πολυ σημαντικο για να κανουμε μπροστα ενα βημα σαν κοινωνια να υπαρχει μια ενσυναισθηση των προβληματων κ απο αυτους που ισως δεν το βιωνουν αυτη τη στιγμη που ισως τους φαινεται αδιαφορο κ πολυ μακρια..πρεπει επιτελους να αντιληφθουμε ότι η εικονα της σημερινης κοινωνιας μας εξαρταται καθαρα από μας τους ιδιους κ ας μην ζηταμε ευθυνες μονο από το κρατος όταν δεν εχουμε ζητησει πρωτα από μας τους ιδιους.
Ας δουμε τωρα νομικα τι γινεται.. .η διατροφη βγαινει όχι με τις αναγκες των παιδιων αλλα βαση της φορολογικης δηλωσεις του γονεα που θα την δινει.κ βεβαια αν δεν τηρει την αποφαση του δικαστηριου, η μονη κυρωση που θα χει είναι να μην του χορηγησουν φορολογικη ενημεροτητα.
να σημειωσω ότι στην περιπτωση την παραπανω οπου ο γονιος δεν δινει τη διατροφη θα πρεπει να γινουν καταγγελιες κ δικαστικοι αγωνες ώστε να αποδειχτει αυτό κ να κινηθουν καποιες διαδικασιες οπου χρειαζονται χρηματα.χρηματα τα οποια δεν υπαρχουν εκ των πραγματων.οποτε αναγκαζεται ο γονιος που χει τα παιδια να αποσιωπα το γεγονος κ να στηριζεται στις δικες του δυναμεις
επισης πρεπει να δουμε και την ψυχολογικη κατασταση των παιδιων .από την ελλειψη της επαφης από τον ένα από τους δυο γονεις που δεν ζουν μαζι του
.εδω δεν υπαρχει καμια κυρωση από το κρατος κ ας είναι το πιο σημαντικο κομματι.
διοτι αυτά τα παιδια είναι η αυριανοι ενηλικες που θα κανουν μεγαλυτερα λαθη στις οικογενειες τους.
σε αυτό το σημειο θα ταν σκοπιμο να αναφερω οτι γινονται καποες προσπαθειες στα πλαισια των ευρωπαικων κοινοτικων προγραμματων που δινονται στους δημους να αρχισει αυτη η ισοτητα των δυο φυλων να υφισταται κ οχι απλα να ακουγεται σαν ορος αλλα δεν ειναι αρκετα.
η συμβολη επισης των μη κυβερνητικων οργανωσεων είναι πολυ σημαντικη μιας κ παλευουν συνεχως να ενεργοποιουν αυτα τα θεματα κ να παρεχουν αναλογη στηριξη
Από την μεχρι τωρα εμπειρια μου θα θελα να κανω καποιες προτασεις που πραγματικα πιστευω ότι μπορει να φερουν καποιο αποτελεσμα.
πρωτον θα πρεπει να κινητοποιηθουμε πολύ σοβαρα γονεις κ δασκαλοι, το πώς θα καλλιεργησουμε το πνευμα της ισοτητας στα παιδια μας από τις μικρες ηλικιες ετσι ώστε να δημιουργησουμε τις καταλληλες προυποθεσεις για υγιεις σχεσεις αναμεσα τους .κ να αλλαξουμε τα στερεοτυπα μεσα από την ενημερωση .
Δευτερον οι τοπικες κοινωνιες θα πρεπει να αφουγκραστουν επιτελους τις αναγκες που υπαρχουν , να μην μενουν αδιαφοροι στα καμπανακια κινδυνου που ακουγονται κ να διοχετευσουν περισσοτερα χρηματα σε ενημερωτικα σεμιναρια κ προγραμματα που θα χουν σαν στοχο την αλλαγη της μεχρι τωρα νοοτροπιας της ανισοτητας.
Τριτον θα πρεπει το κρατος επιτελους να καταλαβει ότι η δομη της ελληνικης κοινωνιας εχει αλλαξει κ οι νομοι πρεπει να διαμορφωνονται αντιστροφος αναλογα με τις αναγκες .
η αναγκη λοιπον της ουσιαστικης ισοτητας είναι επιτακτικη .πιο δυνατες κυρωσεις λοιπον για να μπορεσουν επιτελους εστω κ με αυτο το τροπο να αντιληφθουν τη σπουδαιοτητα των επι ισων ορων αντιμετωπισης των προβληματων κ την επιλυση αυτων.οι ενδιαφερομενοι γονεις.
τελος θα θελα να προσθεσω οτι ειναι πολυ σημαντικο για να κανουμε μπροστα ενα βημα σαν κοινωνια να υπαρχει μια ενσυναισθηση των προβληματων κ απο αυτους που ισως δεν το βιωνουν αυτη τη στιγμη που ισως τους φαινεται αδιαφορο κ πολυ μακρια..πρεπει επιτελους να αντιληφθουμε ότι η εικονα της σημερινης κοινωνιας μας εξαρταται καθαρα από μας τους ιδιους κ ας μην ζηταμε ευθυνες μονο από το κρατος όταν δεν εχουμε ζητησει πρωτα από μας τους ιδιους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου