25/8/10

Οι μονογονεϊκές οικογένειες αυξάνονται στην Ελλάδα

Με αρχηγό γυναίκα, συχνά κάτω από το όριο της φτώχειας, και χωρίς ουσιαστική υποστήριξη από την Πολιτεία οι μονογονεϊκές οικογένειες αυξάνονται στην Ελλάδα, όπως ακριβώς συμβαίνει και στον υπόλοιπο δυτικό κόσμο. Το ποσοστό τους σήμερα αγγίζει το 4% σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Μονογονεϊκές οικογένειες

ΕΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ : ΙΣΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΓΟΝΕΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ
ΟΜΙΛΗΤΡΙΑ-ΔΟΥΛΟΥ ΝΙΚΗ


Πρωτα θα θελα να αναφερθω στο τι ειναι μονογονεικη οικογενεια..ο ορος αυτος καθιερωθηκε σχετικα προσφατα και με αυτον περιγραφεται ο τυπος της οικογενειας στην οποια ο ενας απο τους δυο γονεις απουσιαζει..Η απουσια αυτη μπορει να οφειλεται σε θανατο ,σε διαζυγιο η στην επιλογη του γονεα (κυριως της μητερας )να μεινει εκτος γαμου..

Χρησιμοποιώντας τα παιδιά

Πολλοι αντρες που κακοποιουν χρησιμοποιουν τα παιδια για την αποφυγη δικαιολογημενων αντιδρασεων των γυναικων.π.χ Την απειλει οτι ετσι κ χωρισουν αυτος θα κρατησει την επιμελεια των παιδιων η οτι δεν θα πληρωνει διατροφη ετσι κ τα χει αυτη τα παιδια.

Απομόνωση

Η συμπεριφορα που απομονωνει στοχευευ να επιβαλει κ να διαιωνισει την εξαρτηση της γυναικας στον αντρα αποκοβοντας την απο φιλικες η συγγενικες δομες στηριξης .Αντιπροσωπευτικες συμπεριφορες που καταδεικνυουν το στοχο του να απομονωσει τη γυναικα ειναι-Την εμποδιζει να παει να εργαστει ,να φοιτησει σε εκπαιδευτικο ιδρυμα,να εκκλησιαστει.

Ελαχιστοποίηση της κακοποίησης, μεταβίβαση των ευθυνών στη γυναίκα

Οτιδηποτε κ να συμβει ο δραστης μεταθετει τις ευθυνες στη συντροφο του.Η πιο κλασσικη εκφραση μεταβιβασης των ευθυνων υποδηλωνεται στην παρακατω φραση: "Αυτη φταιει που ειμαι εγω ετσι εαν αυτη δεν........εγω δεν θα την εδερνα". Υιοθετει την σταση: "σιγα το κακο ενα πλευρο της εσπασα μονο η εγω φταιω που μελανιαζει ευκολα" για να ελαχιστοποιησει την κακοποιηση.

Απειλές, εκφοβισμός, τρομοκρατία

Η προθεση του αντρα οταν χρησιμοποιει απειλες ειναι να φοβισει την γυναικα οτι ετσι κ δεν συμμορφωθει με τις απαιτησεις του κατι φοβερο θα της συμβει.Για το λογο οτι οι γυναικες ξερουν οτι οι συντροφοι τους ειναι ικανοι να τις πονεσουν οι απειλες πιανουν κ οι γυναικες διακατεχονται απο εντονο φοβο.Μερικες χαρακτηριστικες συμπεριφορες ειναι..

Ψυχολογικη βια

Η ψυχολογικη βια στοχευει στο να υπονομευσει την αυτοπεποιθηση της γυναικας για να την κανει να αισθανεται οτι δεν μπορει να τα κατεφερει μονη της.Η ασκηση ψυχολογικης βιας αναπτυσσει στη γυναικα συμπλεγμα κατωτεροτητας κ μειονεξιας, καθως κ συναισθηματα εξαρτησης,ανασφαλειας κ ανικανοτητας.

Σεξουαλική κακοποίηση

Σε γενικες γραμμες η σεξουαλικη κακοποιηση συνισταται στον ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟ ΜΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΕ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ Η ΜΕ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ...Η σεξουαλικη κακοποιηση ειναι τρομερα εξευτελιστικη κ υποτιμητικη για για τις γυναικες οπως κ καθε μορφη κακοποιησης.Οι γυναικες που εχουν υποστει σεξουαλικη κακοποιηση εχουν αναφερθει στις παρακατω μορφες.

Σωματική κακοποίηση

Η ασκηση σωματικης βιας προκαλει φοβο κ στοχευει στην υποταγη της γυναικας στις επιθυμιες κ στις διαταγες του δραστη.Μερικες φορες ο δραστης χρησιμοποιει βια για να τιμωρησει τη συντροφο του οταν δεν υπακουει καποιο κανονα του.

Αμεσες συνέπειες στην εργασιακή ένταξη των γυναικών

Ας δουμε καποιες συγκεκριμενες συνεπειες κ μορφες κακοποιησης αναφορικα με την εργασιακη ενταξη των γυναικων.
Οι συνεπειες της κακοποιησης ειναι οι παρακατω
- ο εξαναγκασμος σε παραιτηση.Πολλοι αντρες που κακοποιουν την συντροφο τους ,χρησιμοποιουν διαφορα μεσα εξαναγκασμου για να τις αναγκασουν σε παραιτηση η απολυση.Αναμεσα σε αυτα συμπεριλαμβανονται

Η βία έχει και θηλυκό πρόσωπο

Αν και η άσκηση σωματικής βίας και σεξουαλικού εξαναγκασμού, σύμφωνα με τις έρευνες, είναι αντρικό «προνόμιο» που δυστυχώς αυξάνεται αντί να περιορίζεται, η ψυχολογική πίεση συχνά ασκείται και από γυναίκες.

Αύξηση κρουσμάτων οικογενειακής βίας

Η ενδοοικογενειακή βία αφορά όλα τα κοινωνικά στρώματα και έχει αυξητικές τάσεις σύμφωνα με τα στοιχεία των Συμβουλευτικών Κέντρων (Αθήνας-Πειραιά) της Γενικής Γραμματείας Ισότητας

• Το 16% των γυναικών που απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα, κατά την περίοδο 01/01/2002 έως 31/10/2006, είναι αλλοδαπές. Σημειώνεται ότι από το σύνολο των αλλοδαπών γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, κατά προσέγγιση, 4 από τις 10 αλλοδαπές προέρχονται από τα Βαλκάνια.

21/8/10

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η οικονομικη μορφη κακοποιησης εμπεριεχει τον οικονομικο ελεγχο και περιορισμο που ασκει ο αντρας στη γυναικα, ανεξαρτητα απο το οικονομικο επιπεδο της οικογενειας η ατομικο της γυναικας.
Η οικονομικη μορφη κακοποιησης στοχευει στο να γινει η γυναικα οικονομικα εξαρτημενη στον αντρα ωστε να γινει ακομα πιο ευαλωτη στην κακοποιηση, να παγιδευτει περισσοτερο στη σχεση και να μην μπορει να βρει διεξοδους

18/8/10

ΣΥΝ+ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Συναισθανόμαστε Υποστηρίζουμε Νοιαζόμαστε +Ανθρωποι
Εiναι μια πρωτοβουλια ενος δικτυου ατομων που νοιωθουν την αναγκη της προσφορας κ μεσα απο τις εως τωρα εμπειριες τους πιστευουν οτι μπορουν να στηριξουν αναλογα καποιες ευπαθεις κοινωνικες ομαδες. Σκοπος μας περα απο τη προσφορα σε αυτες τις ομαδες ,ειναι να ενισχυσουμε το πνευμα του εθελοντισμου και να καλλιεργησουμε την αλληλεγγυη αναμεσα στους ανθρωπους, μεσα απο οργανωμενα προγραμματα. Η διαδοση αυτης της ομαδας ειναι πολυ σημαντικη. Μεσα απο δω θα γινεται πληροφορηση για διαφορα κοινωνικα θεματα κ θα δινονται πληροφοριες για τα εκαστοτε προγραμματα που θα υλοποιουνται.
Ας μην κλεινουμε τα ματια μας στα προβληματα που αντιμετωπιζουν γυρω μας οι ανθρωποι ,βλεποντας καταματα την πραγματικοτητα, εκτιμουμε πολυ περισσοτερο τη ζωη μας κ μεσα απο την προσφορα μπορουμε να νοιωσουμε + ΑΝΘΡΩΠΟΙ .
Τις δραστηριότητες και πληροφορίες για την οργάνωση ΣΥΝ+ΑΝΘΡΩΠΟΙ μπορείτε να βρείτε εδώ